OĽaNO: A.Hlina odmieta chodiť na rokovania klubu, kým sa nebude riešiť budúcnosť

10.09.2012 Bratislava

Bratislava 10. septembra (TASR) - Poslanec Národnej rady SR za OĽaNO Alojz Hlina nebude chodiť na rokovania klubu obyčajných, kým sa na ňom nebude riešiť otázka budúceho fungovania hnutia. Rokovania o tejto téme a o návrhoch zákonov sa totiž podľa neho nedajú oddeliť. "Preto považujem toto moje rozhodnutie za férové," povedal dnes pre TASR Hlina, ktorý chýbal na dnešnom rokovaní klubu OĽaNO.

Ten sa podľa lídra Igora Matoviča zaoberá len bodmi, ktoré čakajú poslancov na septembrovej schôdzi parlamentu. Hlina trvá na doriešení otázky fungovania obyčajných. "Pre politickú prácu je zázemie, štruktúra nevyhnutná," tvrdí Hlina, ktorý zároveň potvrdil, že na dnešné rokovanie klubu nebola otázka budúcnosti OĽaNO zaradená. "Rešpektujem to, ale nekomentujem," doplnil s tým, že kvôli budúcnosti OĽaNO by sa mal zísť samostatný klub. Na ten sa Hlina chystá. "Pokiaľ bude klub o tejto veci, pôjdem naň," povedal.

Hlina nedávno pripustil svoj odchod z klubu v prípade, že by sa nič na fungovaní hnutia Igora Matoviča nezmenilo. "Ak by sa nič nezmenilo, mám s tým veľký problém a pripúšťam odchod. Dnešný status OĽaNO nevyhodnocujem ako správny," uviedol Hlina. Poslanec je priaznivcom štandardizácie OĽaNO, ale nie v zmysle prerodu na klasickú politickú stranu. "Možno hovoriť o nejakom hybridnom formáte," podotkol. Pre TASR dnes opätovne potvrdil, že úvahy o odchode z klubu sa budú uberať podľa toho, ako sa vyrieši otázka fungovania hnutia.

Podľa šéfa klubu OĽaNO Jozefa Viskupiča existujú viaceré možnosti smerovania hnutia. Dôležité je však zachovať prvok nezávislosti. "Teda určite nie cesta budovania klasických straníckych hierarchických štruktúr. Chceme nechať prirodzenú súťaživosť pre každého, kto dokáže pôsobiť v regiónoch, no nevie sa etablovať, lebo stál proti štandardným politickým štruktúrami," vysvetlil pred pár dňami.

Matovič vtedy zdôraznil, že OĽaNO určite nebude nič meniť iba kvôli tomu, že si jeden poslanec postaví hlavu a zrazu chce zo zoskupenia nezávislých poslancov vyrobiť štandardnú politickú stranu. On sám navrhuje riešenie, ktoré by OĽaNO umožnilo naďalej si zachovať nezávislosť jednotlivých poslancov, ale zároveň sa správať zodpovedne. "Najskôr si to však uvaríme u seba doma v kuchyni," uzavrel s tým, že urobí všetko preto, aby OĽaNO robilo politiku inak a bolo zoskupením "nezávislých, slobodných poslancov s vlastným rozumom, názorom a slobodným svedomím".
 

Vyberte región